Ghid de Nunta >Traditii si Obiceiuri de Nunta

Traditii si Obiceiuri de Nunta

Cum alegem nasii de cununie ?

nasii de cununie Se spune ca in viata, fiecare dintre noi e dator sa realizeze cel putin 3 lucruri:
sa sadeasca un pom, sa construiasca o casa si sa-si intemeieze o familie.
Daca primele doua "cerinte" sunt mai degraba legate de partea materiala a existentei noastre, cel din urma este exclusiv unul de suflet. Asa ca cei pe care-i alegeti sa va fie alaturi in ziua in care veti pune bazele unei familii, trebuie sa se ridice la nivelul asteptarilor voastre din toate punctele de vedere. Sa fie persoane de buna credinta, sa stie sa dea sfaturi si sa va ajute de fiecare data cand ai nevoie.
Si atunci se ridica o singura intrebare: cine sunt cei mai potriviti sa se transforme in parintii vostri spirituali? Sa fie oare cei mai apropiati prieteni? Cele mai influente cunostinte? Cei mai instariti oameni pe care-i cunoasteti? E greu de spus...
>> continuare

Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru...

ceva nou, ceva vechi, ceva imprumutat, ceva albastru Originea acestui obicei se regaseste in Anglia in perioada victoriana, iar textul in original suna astfel:
"Something old, something new,
Something borrowed, something blue
And a silver sixpence in her shoe."
"Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru si o moneda de argint in pantoful miresei."
Fiecare obiect din acest poem reprezinta cate un simbol al norocului ce va insoti mireasa pe drumul casniciei.
In ziua de azi s-a pastrat doar "Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat si ceva albastru" din acesta traditie.
>> continuareSemnificatia anumitor obiceiuri de nunta

De multe ori viata ne surprinde in anumite momente importante facand lucruri ale caror origini si semnificatii s-au estompat odata cu asternerea patinei vremii.
In randurile ce urmeaza vom incerca sa redescoperim intelesul anumitor gesture ori lucruri pe care le facem cu ocazia nuntii. Ce semnificatie are tortul de nunta? Dar verighetele? ...continuare>

Targul de fete de pe Muntele Gaina

In muntii Apuseni, in "Tara Motilor", se afla un munte numit Gaina. La poalele acestui munte este comuna Vidra-de-Sus.
Vidrenii spun ca in timpul cand in muntii Bihariei se lucrau baile extragandu-se aur, o gaina de aur iesea din aceste bai spre a se aseza in varful muntelui , pe cuibul sau in care erau oua de aur. Vidrenii atrasi de frumusetea nemaipomenita a gainii, in multe randuri au incercat s-o prinda. Astfel ca gaina a fugit, luand cu sine aurul. De atunci, nemaigasindu-se aur, motii au incetat sa mai lucreze baile.
Muntele Gaina desparte tinutul motului de cel al crisanului.
In ziua de Sfantul Petru, sau in prima duminica dupa ziua Sfantului Petru, linistea de pe Gaina se intrerupe de "Targul de fete", la care participa fetele de maritat sau fetele mari, care vor sa fie petite de feciori.
In zori de zi pe toate dealurile curg moti si moate, criseni si crisene, toti in haine de sarbatoare. Doi delegati din partea motilor din Vidra-de-Sus si doi delegati din partea crisenilor din Bulzesti trag o linie de despartire intre moti si intre criseni...continuare >