Ritual sau nunta la extrem?

Indiferent ca vrei sau nu, in viata esti urmarit de evenimente. Placute sau mai putin placute, de mare anvergura sau simple intamplari, acestea marcheaza istoria vietii fiecarui individ. As vrea sa aprofundez aici, acele evenimente comune prin care trecem cu totii, la un moment dat. Acestea ar fi: nasterea, botezul,casatoria si moartea. De-a lungul timpului si in functie de reactia omenirii la aceste evenimente, s-au creat anumite ritualuri sau obiceiuri, comune unui popor sau unei societati omenesti.

Nu stiu la altii cum sunt, dar la noi romanii si in special in zonele rurale, aceste obiceiuri au capatat adevarate mutatii, sub influenta schimbarii conditiilor de trai. Acestea modifica esenta specificului pentru care oamenii s-au adunat si nu de putine ori, aceste obiceiuri devin demne de "cascadorii rasului".

Am avut ocazia sa particip la astfel de manifestari atat ca "parte vatamata", dar si ca invitat. Spun parte vatamata, deoarece stim cu toti cat de stresant este sa-ti organizezi un astfel de eveniment(botez, nunta, etc.) mai ales daca starui cu indarjire si fara flexibilitate, sa-l incadrezi cat mai bine in ritual. Esti atat de preocupat sa-ti iasa, incat ai toate sansele sa te trezesti cu tava pentru bauturi in mana, la starea civila in ziua nuntii tale.

Unii incearca sa faca din asta o afacere. Am sa va dau exemplu...nunta mea.
Bine intentionat, tatal meu m-a rugat sa-l las sa ma ajute. Probabil, nemaigasind spatiu de reclama in grila postului TV cu cea mai mare audienta din comuna, a profitat din plin de acest prilej, sa-si afirme calitatile de bun organizator. Fiind singura fata (din cei trei copii pe care ii avea), a dorit ca macar de aceasta data sa se intreaca pe sine. Am acceptat, deoarece sincer va spun, eu si viitorul meu sot nu prea aveam fonduri sa intram in "randul lumii" atunci cand am hotarat sa facem asta. Am stabilit ca nunta sa aiba loc undeva in provincie si sa fie cu "caracter traditional original", spune o expresie de-a lui tata.

Nu am realizat ce vrea sa insemne asta, dar daca vindeam bilete ma inbogateam. Si m-am trezit in ziua nuntii cum cel mai important pas in viata mea era facut nu oricum ci intr-un mare spirit de joaca.
Bunul organizator, mai sus elogiat, a convocat tot neamul si s-a pus pe treaba. Si au venit, care mai de care cu ceaune, cu pirostrii, cu gratare pentru fripturi, cu camere foto digitale, video, cu bicicleta, cu catel, cu purcel si toti se adunasera sa sara nu in sus de bucurie, ci in ajutor. Pana aici frumos, dar dupa ce s-a demonstrat, cu varf si indesat, cum ca romanu-i saritor din fire, a inceput o altfel de demonstratie si anume sa ne arate ei noua, celor de la oras cum se respecta traditia la sat. Si ne-au aratat asa timp de vreo 50 de litri din licoarea lui Bachus, apoi a inceput dezmatul si nebunia.

Ne-au supus la tot felul de actiuni ilare, actiuni care nu aveau nici o legatura cu tematica. Si cand intrebam pe cineva care-i scopul si durata, toti raspundeau cu "Nu stiu! Asa-i obiceiul!" sau "Asa se face la noi". La biserica toate babele ma inghionteau pe la spate si-mi sopteau crispate "Pupa mana Parintelui, ca asa se face.". Si uite cum in ziua nuntii mele am pupat mana parintelui, nasului, clopatarului, tatalui meu, mamei mele si pana dimineata intregului sat.
La sectiunea imortalizari, lider de sectiune a fost fratele meu. Atat de priceput "s-a dat" sa filmeze alaiul, incat a uitat sa faca asta si a filmat toata strada (de acasa pana la biserica) cum i-a venit la mana, fara sa-si dea seama ca aceasta, videocamera, era pornita. Si daca va spun ca se mai si grabea, abia am reusit sa recunoastem nuntasii. Pentru ca identificarea lor s-a facut a doua zi, la procesare, dupa modelul, culoarea si masura incaltarilor ce erau purtate de fiecare individ in parte.

>>...continuare