Ghid practic pentru a stabili un meniu de nunta

Cat costa un meniu de nunta?
Ce trebuie sa contina un meniu de nunta?
De ce trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti un meniu?
Fie ca receptia va avea loc la o cantina sau la un restaurant, aceste lucruri trebuie sa le cunoasteti foarte bine inainte sa puneti la punct ultimele detalii legate de meniu.

In aceasta saptamana vom discuta aspecte generale legate de meniu, urmand sa detaliem fiecare componenta a acestuia si sa va dam cele mai bune sfaturi. Asa ca, ramaneti aproape!

Bineinteles ca atunci cand rezervati o sala pentru nunta, un criteriu important este cel al costului meniului. In functie de bugetul de nunta veti alege o cantina, un restaurant de doua sau trei stele sau unul de cinci stele.

Costul unui meniu
Atunci cand semnati un contract cu locatia este bine sa discutati anumite detalii legate de meniu: ce servicii sunt incluse in costul meniului, ce aveti voie sa aduceti voi din alta parte: o parte din bautura, prajitura, tortul, etc...
De exemplu, sunt anumite restaurante care va impun sa luati tortul de la ei sau de la furnizorii lor. Sunt alte locatii care va permit sa aduceti voi prajituri sau sucuri, in acest caz veti economisi, intrucat nu veti plati adaosul pentru aceste produse.
De regula, costul unui meniu nu include doar mancarea si bautura pe care o consuma o persoana. Pentru a estima cat mai bine suma pe care va trebui sa o lasati la restaurant la sfarsitul petrecerii trebuie sa luati in calcul si serviciile anexe care vi se vor percepe:
- chiria pentru local;
- plata chelnerilor, a personalului care gateste, daca este cazul;
- a servetelelor, lumanarilor sau a altor produse care nu sunt incluse in meniu, etc.
In momentul in care veti rezerva un local, de regula, va trebui sa platiti un avans. De aceea este bine sa intrebati daca acest avans va fi scazut la final din factura totala sau este o suma in plus pe care nu o veti mai recupera.

Sfatul nostru: In aceasta situatie, pe langa mancarea si bautura ce va fi consumata de o persoana mai trebuie adaugat si o cota parte din celelalte cheltuieli pe care le-am enumerat mai sus, astfel sa obtineti un cost real al meniului de persoana.
Foarte multi miri au ignorat cheltuielile anexe, care de multe ori sunt considerabile, si au considerat ca au facut un targ bun obtinand un meniu la un cost bun. In schimb, la sfarsitul petrecerii au constatat ca mai trebuie sa plateasca si chirie, precum si alte servicii, iar in final au ajuns la costuri ridicate.

Ce contine un meniu?
Un meniu contine de regula:
- aperitiv (gustare) rece;
- aperitiv (gustare) cald;
- ciorba sau supa (optional);
- preparat de baza;
- desert : tort, inghetata, salata de fructe, etc..
- cina (optional).

Aperitivul rece este de indicat sa contina cat mai multe feluri de rulade sau alte specialitati. Astfel veti fi siguri ca fiecare invitat va gasi ceva pe gustul sau.

Sfatul nostru: mai bine alegeti mai multe tipuri de aperitive in cantitati mai mici, decat 5 tipuri in cantitati mari. Cu cat cantitatile sunt mai mici, cu atat veti fi mai siguri ca meniul va fi la gramajele stabilite initial.
Atunci cand veti finaliza lista cu invitatii care v-au confirmat prezenta la petrecere, ar fi bine sa vedeti daca printre ei sunt persoane cu regim vegetarian sau sunt persoane alergice la diferite tipuri de ingrediente care se vor folosi pentru prepararea mancarurilor. Este o munca in plus, insa grija pentru fiecare invitat in parte ii va face sa se simta importanti si cu siguranta veti fi rasplatiti!
Sfatul nostru: Daca printre invitati se numara si copii puteti comanda niste meniuri speciale pentru ei.
Meniurile copiilor pot fi mai mici cantitativ.
Evitati includerea ruladelor picante sau a aperitivelor prea sofisticate, care cu siguranta nu vor fi pe placul lor!