Cum sa alegeti cel mai bun fotograf pentru nunta voastra....

Din pacate, multi miri nu pun prea mare accent pe pozele de la nunta. Cei mai multi se bazeaza pe camerele digitale ale prietenilor sau chiar ale rudelor. De ce sa nu economisim niste bani si sa apelam la prieteni?
Eu va spun un singur lucru: pozele de la nunta imortalizeaza momente unice din viata noastra si spre deosebire de alte poze, pe care le putem reface de cate ori este nevoie pana cand suntem multumiti cum arata, pozele de la nunta se fac o singura data! Asa ca aceste poze nu trebuie ratate!

Fotografii buni se gasesc greu si sunt foarte ocupati, asa ca alegerea trebuie facuta cu cel putin 6 luni inainte de nunta!
In cazul in care ati ales o agentie care se va ocupa de organizarea nuntii voastre va trebui sa puneti la punct doar detaliile legate de numarul de fotografii, momentele importante pe care doriti sa le imortalizeze fotograful, etc.

Intrebari frecvente

De ce sa mai apelati la un fotograf, cand majoritatea prietenilor sau rudelor voastre au camere digitale performante (sa spunem o camera de 8 mega pixeli)?

Cum va dati seama ca fotograful pe care l-ati gasit este cel cautat?

Efectul ochiilor rosii

Dupa ce l-ati ales, trebuie sa puneti la punct cateva lucruri!

De ce sa mai apelati la un fotograf, cand majoritatea prietenilor sau rudelor voastre au camere digitale performante (sa spunem o camera de 8 mega pixeli)?

Un fotograf profesionist nu inseamna numai unul care are o camera foto profesionista!
Un fotograf profesionist are experienta, stie sa aprecieze daca lumina este buna, stie cum sa surprinda anumite momente si, sa nu va surprinda acest lucru, dar trebuie sa simta ceea ce doriti, sa fie pe aceeasi lungime de unda cu voi, sa stie care sunt unghiurile care va avantajeaza, etc...
Daca stau bine si ma gandesc, aparatul foto nu e neaparat determinant pentru niste poze reusite!
Pe de-o parte, am vazut poze foarte reusite, efectuate cu aparate foto care nu erau de ultima generatie, iar pe de alta parte, am vazut poze nu tocmai reusite facute cu aparate de ultima generatie! Deci, pana la urma cel mai important este cine tine aparatul foto in mana!
In cadrul unei nunti se fac mai multe tipuri de fotografii: fotografie gen portet, de ansamblu, fotoreportaj, etc..., lucruri care sunt cunoscute doar de profesionisti!
Daca insarcinati un prieten sau o ruda sa faca poze la nunta voastra, riscati ca acel prieten sau acea ruda sa nu apara in albumul vostru foto! Ar fi pacat!

Cum va dati seama ca fotograful pe care l-ati gasit este cel cautat?

Uitati-va la cat mai multe albume foto realizare de el! De la cap la coada!
E usor ca dintr-un set de 300 de poze pe care le-a facut la o nunta sa iasa bine cateva. Asa ca nu va uitati la o selectie, ci la mai multe albume intregi!

Efectul ochiilor rosii

Nici nu se mai pune in discutie! Cu tehnologia de azi si cu experienta unui bun fotograf ochii rosii nu mai exista...
De asemenea, nu trebuie sa existe scuze de genul: "Aici lumina nu a fost suficienta sau poza nu a iesit clara pentru ca nuntasii erau in miscare!" Iar daca zariti mai multe poze care nu au fost incadrate corect (lipsesc maini, sunt taiate anumite parti ale corpului din fotografii) nu mai stati la tratative! Nu e ceea ce cautati!
E important sa aiba aparate performante, dar e si mai important sa stie cum sa le foloseasca!

Dupa ce l-ati ales, trebuie sa puneti la punct cateva lucruri!

1) In primul rand trebuie sa negociati cu el, pentru ca banii sunt importanti, nu-i asa?
Daca va ofera un tarif mult sub pretul pietei, lucrul acesta trebuie sa va ridice semne de intrebare!
2) Intrebati-l daca mai sunt si alte costuri suplimentare: transport, procesarea fotografiilor,etc...
3) Trebuie platite filmele separat?
4) In ce format doriti sa pastrati amintirile: suport digital, hartie fotografica, ambele... etc.
5) Stabiliti un numar aproximativ de fotografii pe care le doriti la nunta voastra!